Pride Maastricht 2023

Save the date: 24 June!


Follow us on INSTA

 

Letter to the municipal council

Have you heard? Not a week after the Pride had passed by and a Pride exhibition at the Stationsstraat was vandalised. Sadly, this seems like a pattern in Maastricht, where our posters were covered with stickers from far-right political party Forum for Democracy, and a local gay bar had their windows smashed. To address this, we wrote the following letter (in Dutch) to the members of the municipal council.Geachte raadsleden van Maastricht,

Anderhalve week geleden organiseerden wij de Maastricht Pride. Circa duizend mensen liepen na het horen van enkele prachtige toespraken van het Vrijthof naar de Griend, om daar samen te komen en te vieren dat we mogen zijn wie we zijn. Pride heeft daarmee bij kunnen dragen aan het gevoel van veiligheid en thuiszijn van LHBTQIA+-mensen in Maastricht. We hebben niets dan positieve feedback gehad van de aanwezige mensen en we zijn dan ook blij en trots dat we zo'n bijdrage hebben kunnen leveren aan onze stad!

Helaas duurde het niet meer dan een week voordat duidelijk werd dat LHBTQIA+ acceptatie in Maastricht nog een lange weg heeft te gaan en nog niet als vanzelfsprekendheid mag worden beschouwd: Pride-tentoonstelling Celebrate the Unseen aan de Stationsstraat werd
de avond na de opening al beklad. Daarnaast werd een LHBTQIA-café door vijf jongeren belaagd door stenen door de ruiten te gooien en aanwezige bezoekers lastig te vallen. Dit zijn geen geïsoleerde incidenten, maar zijn het gevolg van een veranderend klimaat waarin haat naar LHBTQIA+-personen, mensen van kleur, en vluchtelingen, toeneemt.

Deze haatdragende uitingen gebeuren telkens openlijker, dit hebben wij als Pride-organisatie ook ondervonden: onze stickers en posters werden veelvuldig verwijderd en bewerkt. Hoewel wij erkennen dat het promotiemateriaal, dat wij uitgedeeld hebben, op plekken terecht is gekomen die niet altijd wenselijk waren, vonden wij het toch schokkend om te zien hoe deze door mensen werd bewerkt (zie bijgevoegde foto).

De invloed van deze toenemende haat, in de publieke ruimte, heeft een grote negatieve impact op de LHBTQIA+-gemeenschap. Zoals de opkomst van de Pride heeft aangetoond is deze gemeenschap naarstig op zoek naar een veilige plek om zichzelf te kunnen zijn. Wij vragen ons dan ook af wat de gemeente Maastricht wil doen om onze gemeenschap deze veiligheid te kunnen bieden. Het schietincident in een LHBTQIA+ in Oslo laat zien hoe deze haat kan escaleren.

De oorzaak voor de toenemende haat richting LHBTQIA+ mensen zijn de extreemrechtse sentimenten die steeds breder gedragen worden, dit is ook terug te zien in de Maastrichtse gemeenteraad en op straat. Voorbeelden hiervan zijn de groep mensen op 14 mei met White Lives Matter-spandoek op Plein 1992, stickers van Forum voor Democratie op onze posters en verkiezingsposters waarop staat 'Hoeveel genders heb jij vandaag?'. Extreemrechts, en met name Forum voor Democratie, draagt daarmee bij aan een milieu waar mensen er
slechts op uit zijn haat en discriminatie te verspreiden, ongestoord hun gang kunnen gaan en zich zelfs aangemoedigd voelen.

Wij roepen u dan ook op om álle verantwoordelijken van discriminatie en pesterijen aan te pakken, niet alleen buiten de gemeenteraad maar ook daarbinnen.

Samengevat verwoorden wij middels deze brief de zorgen van onze gemeenschap en willen wij graag een reactie van u op de volgende vragen:
● Hoe wil de gemeente Maastricht zorgdragen voor de veiligheid van de mensen uit de LHBTQIA+-gemeenschap?
● Hoe wordt er opgetreden tegen het vandalisme van de Pride-fototentoonstelling?
● Waarom staat er niks over LHBTQIA+-acceptatie in het regeerakkoord?
● Hoe wil Gemeente Maastricht de zichtbaarheid van de LHBTQIA+-gemeenschap verbeteren in de stad?

Wij staan uiteraard open om de dialoog aan te gaan over bovenstaande en willen ook zeker meedenken over hoe de gemeente Maastricht invulling kan geven aan het verbeteren van de veiligheid en acceptatie van onze gemeenschap.

Pride Maastricht.

Hate doesn't deserve a place in Maastricht! We're also happy to see that campaigns like Gendertwijfel has counter-campaigns!


Picture © Paula Wielders